Savazás – Trauma

Arról kérdezzük most a kedves olvasót, hogy mely gyermekkori mese, illetve közszereplő okozta a legnagyobb, mai napig éjszakai fogcsikorgatásban jelentkező traumát számára.

Mátyás a házimanó, aki egy lefolyóban élt mintegy előrevetítendő a gyermek számára eljövendő rideg valóságot, netán Tibi bácsi, aki elvette a labdát a tolószékes lurkótól, mert az rosszul mutatott volna a színpadon, esetleg Kiskalóz Rita, akinek gyerekundora megszégyenítette a teljes magyar pedagógustársadalmat?

Vallj!

/a szavazás alapötletét F.N. levele adta/

34 Comments

  • Mr. Rózsa a zsákba macskából, és picit Jockey a Dallasból:D

  • “Kisfiam, ne nézz bele a kútba, mert ott lakik A VÉRESASSZONY, aki kinyúl a vízből, és lerántja a gyerekeket.”
    Soha többé nem néztem le a kútba. Lehet hogy ez adta később a Kör című film alapötletét. Tényleg! Azt is mondogatták, hogy ne nézzem közelről a tévét…

  • véresasszony. kiráz a hideg basszus.

    te nem mentél világgá soha?

  • Amúgy pedig:

    – Vers mindenkinek – itt egyszerre sikerült megutálnom a hárfát és a verseket (bár abból a szempontból meg izgi volt, hogy utána kezdődött A Film + a versektől sem félek már …a hárfától még mindig (: )

    – Varjú dombi mesék (pszichózis)

    – Emlékmás (amikor kidülled a svárcenegger szeme)

  • Andersen a best, olvadozó ólomkatonáival, és a szénnéégő táncoslányokkal.
    Az Alice csodaországban pedig a leghasadt “mese” amit valaha érzékeltem.
    Megyek is és elégetek egy pár bábút:-) Börn bébi börn!

  • Alice az Lewis Carroll, aki egyébként matekot adott elő valahol és a dékán 10 éves kislányának, Alicének mesélte a történeteket.
    Alice kislány meztelen képei is előkerültek később Carrol cuccai közül.

  • A rézfaszú bagollyal nagyapám engem is beparáztatott (meg a zsákos emberrel meg a bőrfejűekkel is).
    A Varjúdombi mesék tényleg igazi terror volt…
    Ami rohadtul nagy kérdőjel bennem, az a Metrópatkányok. Attól valahogy mindig kiakadtam, teljesen az idegeimre tudott menni az a sok csesznye, remegő, elnyagyolt rajzfilmszereplő. Emlékszik még erre valaki rajtam kívül egyébként? Ráspolyra meg Pirítósra? Vagy csak annyi mákteát nyomtak belém, hogy én haluztam ebből egy egész sorozatra valót? Valaki erősítsen meg sürgősen, ha megvan neki a HTM-ben, mert kezdek eléggé aggódni…

  • Tudom, nem tartozik szorosan a témához, de nem tudok nem megosztani veletek egy (számomra) új punkegyüttesnevet: Perforált Vakbélgyulladás.
    Bár erős a gyanda sanúm, hogy szerencsétleneknek szintén voltak nem kis személyiségtorzulásai bizonyos meséktől és közszereplőktől… Van rá egy TUSKÓ gazdaságos Viking söröm…

  • A legnagyobb trauma az volt, mikor eltűnt a TVmentes hétfő este, ezzel is kettévágva a pókerjátékosi karrieremet, és helyette Sebaj Tóbiást kaptam az arcomba. Hol itt az igazság?;) Nah nem a nyúlon túl…

  • A címére nem emlékszem de Spejbl Bácsi és Hurvinyek fantasztikus karaktere és hangja mély nyomot hagyott bennem!!
    Nincs is mégegy olyan nő mint Mányicska!!!!!!!!!!!!!!!! :)

  • Na jo, ehhez nekem is hozza kell mar szolnom. Szoval az hogy van bakker, hogy a Jamie es a csodalampa kimaradott? Azert az is tudott valamit (az gumibotjat evo Megvagy Hadnagytol a Szuperbuszig volt abban minden ami kell).

    Mondjuk meg akkor is messze a Varjudombi a legdurvabb, de emlitest erdemelt ez az angol csoda is, na! :)

  • Az a baj sokszor az animációval, hogy eleve kialakult róla az hogy az animáció csak a gyerekeknek való. Ez persze hülyeség. A másik, hogy vannak nagyon jó animátoraink, és azok csinálnak gyerekmeséket, de valamiért nem gondolkodnak abban, hogy az ő művészi eszköztáruk nem való gyerekmeséhez. Példának okádék ottan van a Háry János vagy miarák a Jankovics Marcelltő. Gyönyörű, mesteri munka, az animáció minden lehetőségét kihasználja a művészi kifejezés érdekében. Deszépen mondottam. Az viszont sajnos azt eredményezi hogy az egész alkotás inkább olyan mint egy trippes utazás egy törpe elméjében, aki gyermeket akar Hobótól. Rendesen kattant érzésem van ja mesétől. Ez pedig nem gyerekeknek való. A figurák viszont olyanok, és ezért felemás az egész. Aki az eddig felsorolt rajzfilmeket gyártotta, az mind valszeg komoly tanult animátor volt de nem volt bennük semmi komolytalanság. Szerintem inkább hasadt művészek voltak fusimelóval. Itt jegyezném meg hogy azért köszönjük a mai amcsi és egyéb rajzfilmeseknek is a mai animációkat is amikben a figurák úgy rohangásznak hogy mindenki epilepsziát kap tőlük, mindamellett hogy arra tanítja a kölköket hogy a takony visszaszívása a ritmusos fingással menővé tesz. Üzenem: ANYÁTOKAT!
    Uff.

  • az idő urai horzsol. Carrol, B+! Alice nagy kedvenc, évente elolvasom, láttam számtalan szarnál szarabb filmként, rajzfilmként. könyv az igazi. A kis herceg dettó.

  • A Óz a nagy varázslóból a keleti (vagy nyugati? a lényeg, hogy a gonoszabbik) boszorkány. Az amerikai mesefilmváltozat megtekintése után évekig nem tudtam elaludni egyedül. Elég volt egedül maradnom a sötétben és máris ott volt előttem és Dorothy-t kereste… :(

  • Hary Janoshoz csak annyit tennek hozza, hogy hasonloan uber-durva “mese” a Feherlofia is (mondjuk ott a torteneti alap is eleg vastag :P).

  • Idő uraira annak idején elvittek egy csomó kisgyereket csoportosan. Egyik cimborám mesélte, hogy látott kijönni egy egész mozira valót bőgve.

    Fehérlófiát élőszereplősen valószínűleg a gyilokpornó kategóriába lehetne a legegyszerűbben adaptálni.

  • nagyon helyes, Az idő urai erre való. Én akkor sírtam, amikor 20 fornintért megvetették velem “A világ legjobb rajzfilmjére” a jegyet és kiderült, hogy LolkaBolkás matiné volt, semmi több. Nahát, az volt az átbaszás.
    Az idő urai időtlen gyerek és felnőttfilm, amit majd még az unokáink is megsiratnak.

  • Én sajna nem emlékszem, hogy mi volt traumás rajzfilm gyerekkoromban. Viszont azt tudom, hogy a Fehérlófiát moziban láttam, vagyis akkor még elég kicsi lehettem. 1 éve Krisszel újra megnéztük a filmet. Egy picit padlót fogtunk. :)

    Az idő urai félelmetesen nagy kedvenc. Nem tudja vki nekem megszerezni a magyar képregénykiadását? :)

    Lewis Carroll eredeti neve pedig Charles Lutwidge Dodgson.

    Ja, és rézfaszú bagoly: http://www.freeweb.hu/spatzenjodler/sound/rezfaszu.mp3

  • Én az ufóktól féltem, mert megnéztem egy marsinváziós filmet, s hiába mutatta meg az pukám, h éjszakára bezárja a kaput, az ufók afölött is átrepülnek meg bejönnek az ablakon. De lehet, h be is jöttek aztán, mert a reptren már póló-gatyában álltam a kapunál, mégis csipogtam… Lehet, az én senekemben is van egy műhold?!

    Féltem is még körtepálikától is, ami a szekrényen volt anno, mint szocdekoráció. Az volt a különlegessége, h volt az üvegben nagy körte, s az engem éjszakánként nézett, gonoszan. Amúúúgy nem az én szobámban volt ez a dekorácó felhőcskék meg virágok helyett, hanem akkor még anyáékkal aludtam egy szobában az ufók meg a 80as évekbeli magyar lakáskörülmények miatt.

  • Huhh.
    Ez nem a Támadók a Marsról című film volt? Amiben vmi homokbánya alatt voltak az ufók? És két faszit be is nyelt a homok? És aztán vmi távirányítót fúrtak a nyakukba, és utána cukrozott, véres húst ettek?
    Mert én ettől a filmtől vagy 2 napig nem tudtam aludni. :)))

  • IGEN! Az volt, meg a tanárnő békát nassolt a szertárban. Ez rányomta bélyegét a gyermekkoromra, azt hiszem, mostmár mindenki jobban érti a pszichoanalitikámat.:)

  • Nna, asszem le is szedem vhonnan ezt a filmet. Kíváncsi vagyok, még mindig olyan félelmetes-e.
    Jah, és ha jól emlékszem, még nem is volt happy end a végén, amitől egy kicsit megnyugodtam volna.

    Egy másik kedvenc gyerekkori filmélményem a Vámpírok Havannában, amit hála Madinak, sikerült újra beszerezni. :)

  • A filmet újranézve:
    1. Felidéződnek a gyermekkori emlékek és megint napokig nem fogsz tudni aludni.
    2. Szembesülve azzal, h ez nem is olyan félelmetes, felülbírálod az összes többi gyermekkori élményedet is, megveted önmagad, tudathasadásos állapotba kerülsz stb.
    MIndezen lehetőségeket szem előtt tartva megkérlek, h ha megtalálod valahol, tedd közkinccsé legalább a forrást! Dankesőn.

    S napok óta spatzen jodler sextettet hallgatok, a rézfaszú bagoly bűvöletébe kerültem. Köszönet, Fandi…:-p :))

  • Anno valamikor a nagyapáméknál (Kispesti panellakás) láttam éjszaka valami (mostani szemmel nézve übergagyi) C kategóriás horrorfilmet, amiben egy véres csontváz egy panelház aljában a postaládáknál szedett szét egy fiatal nőt. A TV-szobában aludtam és nem lestt volna szabad bekapcsolni a TV-t ugye, mert aludni kellett volna. Évekig rettegtem náluk lent a földszinten.

    Az Idő Urai nagy kedvenc volt nekem is. Amit még utáltam nagyon, de nem féltem tőle, az az eltűnt gyerekek képei, miket náha mutogattak a TVben és alatta a Crash Test Dummies dörmögöt… Na azt nagyon rühelltem.

    A csontis film hatására valszeg, de nagyon sokáig kórboncnok akartam lenni, de amikor nekimentem a felvételinek elhasaltam rajt. Akkor rájöttem, hogy ez nem nekem való :D

  • látom ez régi post, de böngésztem az archívumban : )
    Alfa holdbázis azon epizódja, amikor valami csápos szar behúzza az embereket, és összeégve küldi vissza, három hétig NAPPAL is égettem a villanyt
    A pokoli találmány c. film, amikor egy rohadt kémcső összetörik Florida felett, és meghal az egész állam.
    Dzsééémi end de meeedzik torcs … na igen. Szerelem első látásra.
    Idő urai… hát vhol lehet hogy még megvan a képregény, körülnézek! Gyerekkorom végigkísérte.
    Varjúdombi mesék – nézése közben szembesültem a ténnyel, hogy előbb utóbb mindenki meghal. De a végére megszerettem, nem értem, miért.

  • X-Akták. Mindig néztem, és mindig fostam is rendesen. Illetve volt egy film amiről a mai napig nem tudom hogy mi lehet. Ha valaki találkozott vele lrtesítsen :P
    Horror az tuti. Azthiszem párhuzamosan volt benne kosztümös és jelenkori történetszál is de ez nem 100%, elég kis pöcs voltam még és apáméknál csomo szart meg tudtam nézni amit itthon nem. Egyedül arra emlékszem hogy a végén amikor meg kellett volna könnyebbülni, két szereplő vidáman beszélget, majd a kamera eltávolodik és a közeli tóban lévő halott magzat fölött időzve váltottak a stáblistára. Igazi gyerekprogram b+.

  • Admiring the time and energy you put into your website and in depth information you present.
    It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same
    out of date rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.