Eger Útikalauz – I.

A Szépasszonyvölgy

Az egrieket onnan lehet megismerni, hogy borral mennek le a Szépasszonyvölgybe, mivel a vár alatt ‘Dobó kardja’-ként árult fa fogpiszkálóknak annyi köze van a valódi palloshoz, mint a normális bornak a völgyeshez. A különbség, hogy a fakardról egy gyerek sem képzeli, hogy valóban ezzel gyalázták az oszmánokat, ellenben ha valamire ráírják, hogy Medina, akkor az ember hajlamos feltételezni, hogy adott matéria legalább köszönőviszonyban van a hagyományos borkészítési eljárással és ezzel együtt kevésbé jó viszonyt ápol egy pár mázsa cukorral.Ezt persze kóstoló alapján el lehet(ne) dönteni, ha nem lennének hajlamosak sok helyen mást adni kóstolónak, mint amit aztán kimérnek.
Tisztelet, kivétel, miazmás.
Ha az ember Egerben normális bort akar inni – és nem akar egy kiadós fejfájást magának – akkor elmegy valamelyik tényleges pincészetbe, vagy érdeklődik helyi ismerőseinél, hogy mely pincék safety-k.

A város folyamatosan beleöl egy rakat pénzt, hogy a Völgy környezete jól nézzen ki. Jó példa erre a katlan bejárátánál elhelyezett Bacchus szobor, amiből az eredeti tervek szerint kétóránként 10 percig Bikavér folyt, ezt azonban a környékét megszálló homelessek miatt felfüggesztették.
Egyénként jó hely, jópofa tűzrakókkal, ellenben 10 körül meghal.

Az Érsekkert

Felülről nézve Egerben megnyugtatóan sok zöld terület van. Ennek jelentős részét a város közepén lévő Érsekkert – régebben Népkert – alkotja.
A közepén található szökőkút kedvelt fürdőzőhely a részegek körében, ezért bekamerázták. Télen fekete csomagolást kap, így hatalmas fallikus szimbólumként mered az égre egészen tavaszig.
Papíron Egerben vannak bicikliutak, gyakorlatilag baromi kevés. A kertben lévő négy méter széles járda melletti két méteres kerékpárút valamiért jobban vonzza a sétálókat, így téve mókásabbá az átkelést.

Felsőváros, avagy Cseboksz

Azt, hogy a belvárost viszonylagosan békén hagyták annak köszönhető, hogy szerencsére nem sikerült véghezvinni a történelmi épületetek módszeres ledózerolását, így relatíve kevés blokkház van a belvárosban.

Csebokszári lakótelepAzért, hogy a szocialista építészek kiélhessék magukat – és hogy a növekvő számú lakosságot ellássák olcsó lakásokkal – a város főleg ebbe az irányba terjeszkedett.
A szovjet megalománia egyik legjelesebb menifesztuma a repülőről jól látható CCCP alakot formázó háztömbök képe.
Alapvetően nincs ott semmi amiért érdemes lenne odamenni. Kazincbarcika light Tescoval, Obival. Ennyi.

Templomok

Ha a reformátusok a pokolra kerülnek, nem szakadárságért fogják őket elitélni, hanem mert közvetve miattuk jött létre a barokk annak minden csilicsáré jellegzetességével együtt.
Ennek jegyében épült az egri templomok legnagyobb része.
Aki dagadt angyalkák és aranyozott babérlevelek miatt tért vissza a katolikus egyházhoz az nagyon nagyon megérdemli azt.

A bankok

Templomnál Egerben csak bankfiókból van több. Ha az ember nem figyel oda és be akarna tévedni egy helyre, ahol előző héten még kávézó volt, nézze meg, hogy nem lett-e belőle bank. Bár jelentős részükbe még embert nem látott senki bemenni, szaporodnak. Legutolsó összegzéskor számuk harminc körül volt.

A kocsmák és szórakozás

Miből is lehetne több egy Magyarországi városban mint templomból és bankfiókból összesen?
Természetesen itt is érvényes az örök szabály, hogy minden templom 50 méteres körzetében kell lennie kocsmának. Egerben ez annyi eltérést mutat, hogy esetenként a templom alatt is találsz kocsmát.

A város úgy néz ki, valami misztikus oknál fogva szeretné, hogy az utolsó idejáró turista is kihaljon. Ezzel összhangban a belvárosban az élet 10 órakor véget ér. Némileg alátámasztják ezt azok a pletykák, mely szerint sok vezető él itt jobban szeretik magukat jól érezni tíz után a lakásaikban, mintsem, hogy ugyanezt megengedjék a turistáknak. Ez vezethetett od, hogy a sétálóutca gyakorlatilag békés andalgásra alkalmatlan, mivel behajtási engedélye két embernek van: boldognak és boldogtalannak.

Visszatérve: ha nem múltál el hatvan és szórakozni szeretnél, akkor a Völgy mellett elmehetsz az Egál(ex-Más) Klubba a Rácz-templom alá, hogy adj a szervezetednek egy lórúgást. A többi szórakozóhelyről most diszkriminatíve nem írok, de hidd el: nincs sok.
Éjjelnappali kocsma a Vadászkürt és a Bagoly. Mind a kettő csak erősen indokolt esetben ajánlott. Az idő ott már csak illúzió. Előfordulhatnak kések is.

Említésre érdemes kocsmák még: Zellervár, Gesztenyés, Hársfa, Sorompó(leszámítva az időnként tömegesen megjelenő fiatal érzelmű jobboldaliakat), Mekcsey, Vécsey, Ostrom, Süsü.
Zenegép a Zellervár, Mekcsey és a Süsü kivételével mindenhol van, általában kizárólag fájdalomkeltésre alkalmas tracklisttel és hangerővel.

Főiskola

Azt mondják oktatás is folyik, a szakok lébecebbjén azonban szerdán véget ér a tanítás. Ideális választás masszív négy-öt-hét éves berendezkedésre egy erre nagyon alkalmas helyen. A főiskola ügyesen nyomul, így ameddig országosan a sok jobb sorsra érdemes felsőoktatási intézmények halódik, itt inkább fejlesztések folynak.

Folyt. Köv.

9 Comments

  • Hája rajzszakon furcsa volt ha valaki csütörtökön is rajzolt:-)
    Emlékszem amikor régen csütörtökönként hazamentem és édesanyukám leolvasta felpüffedt pofámról hogy azon a héten hány napot ittam:-)
    Azok a szép napok. Mennyit küzdöttünk az élettel:-)

  • Szegeden a templomot eleve ugy építették, h kocsma is egybe vele (Istenes)
    A felsőoktatási intézmények lengén titkolt célja h a tanulóifjúságot megtanítsa inni. Bár erre sok középfokú intézmény is kiválóan alkalmas.

  • énis még! tudom, hogy nem kívánaságlabda de nosztalgiából kérnék egy kolikörutat is, hamár ott vagy.

  • Kocsmáknál még megemlíthettétek volna a Betűzt és a Lugast, csak h ne diszkrimáljuk a városnak északibb részét sem.
    A völgy pedig hetente pár napig jobb hely, de biztosan tudjátok, melyik pár napra gondolok.:))

  • Nos, a Betűzben az egyik kv-zás pl úgy zajlott, hogy bejöttek emberek, nagycsaládostól, gyerekkel a karon, majd feltűnt a ‘család’ egy ismerőse kint autóban, megállt. Az egyik férfitag erre kilépett, majd addig ütötte az autó ablakát, ameddig:
    a., az be nem tört
    b., nem spriccelt a vére szanaszét az artéria átvágásától

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.