Régen bezzeg, meg a f.szom!

joogiJPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Höhh!

Most megen egy dühös írás következik:D

Egy érdekes jelenségről szeretnék ösmét érzekezni felétek, oszt majd kommentben veletek.

Most hogy vénülök (szerencsére nem csak én áháháháh:) nem tudom kikerülni azt hogy sok sok történetem ne úgy kezdődjön, hogy “20 évvel ezelőtt” meg ilyesmik. Sok hasonlóan megkopott testű titán társammal folytatott beszélgetéseink közepette szokott előállni ez a szituáció, meg csodálatos internetre is sok ilyen témájú bejegyzés szokott manapság felkerülni.

Ahogy belelendül az ember ezekbe a visszaemlékezésekbe, magával ragadja őtet a nosztalgia, és elkezdi felidézni azokat az élményeket; hogy “a mi időnkben még nem volt internet meg pléjsztésön, meg mp3, csak kazetta amit tollal pörgettünk, meg rommá másolt videókat néztünk, nem volt HD meg blúréj.”

Ezekkel még okézom a dolgot, ezek tények, amiken jókat lehet röhögni. De akkor kezd egy kicsit “aha meg a faszom” érzésem lenni ilyenkor, amikor ezek az értekezések átfordulnak abba hogy: a mai fiatalok már nem tudják, bezzeg mi tudtuk. Mit tudtunk mi amit ők nem? Erről összeszedtem pár dolgot, amit szeretnek emlegetni mindenfelé:

“Mi még tudtuk hogy kell bunkit építeni – A mai gyerekek már azt se tudják mi az a bunki!”

Ma olvastam, hogy akik a 80-as évek előtt születtek azok HŐSÖK. Csodálni való, hogy is tudták az 50es, 60as, 70es évek szülöttei ezeket az éveket megélni, túlélni.

Nem volt az autókban biztonsági öv és gyerekülés. A gyerekágyaink festékjében még ólom is volt. A gyógyszeres üvegeket könnyedén ki tudtuk nyitni, még a vegyszeres üvegeket is, a fiókok, ajtók nem voltak ellátva biztonsági nyitóval és a kerékpáron nem volt sisakunk.

Csapból ittuk a vizet nem üvegből. Mi fa darabokból és csapágyakból építettük meg az első autóinkat. Nem volt annak fékje, természetesen voltak emiatt balesetek. Mi kimentünk játszani! Egész nap kinn voltunk, szüleink csak sejtették hol vagyunk, hisz alig volt otthon telefon, nem hogy Handy.

Egész nyáron fűben és erdőben játszottunk mégsem lettünk kiütésesek, nem tört ránk allergiás roham. Ha valamink eltört vagy betört, senkit nem pereltek be ezért. Mi voltunk a hibásak, Nem? Sokszor lilára kopáltuk egymást és szüleink nem szóltak bele. Túléltük!

Rengeteg egészségtelen dolgot ettünk: zsíros kenyér, kolbász, disznóhús, ISKOLAI MENZA. Ittunk alkoholt is és senki nem lett ettöl kövér meg alkoholista. A kakaóban nem volt A,B,C,D és E vitamin. Az üditő cukorral készült. Mosatlanul a fáról ettük a gyümölcsöt, és a WC pereme alatt csak úgy hemzsegtek a baktériumok. Egymás poharából ittunk és egészségesek maradtunk.

Nem volt nekünk: Playstation, Nintendo 64, X-Box, Videojátékok, 64 Tv kanálisunk, Filmek videóról vagy DVD-röl, Surround Sound, saját tv Computer, Internet-Chat-Rooms, Fitness-Club kártyánk, Handynk, etc.

Nekünk BARÁTAINK voltak!! Kimentünk az utcára és találkoztunk velük vagy egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek. Nem kellett a szülőket megkérdezni sem a miénket sem az övéket! Nem vittek és nem hoztak a szülök.. Hogyan is volt ez lehetséges?? Fadarabokkal, botokkal, labdával játszottunk és nem ütöttük ki egymás szemét. A fociba csak az állhatott be, aki tudott, ha nem volt jó, kívül állt és csalódottan nézett, megbirkózott a tudattal. Vagy elment másokkal mást játszani.

A szexhez nem kellett pornófilm és szálloda sem. Ha valamit rosszul csináltunk, vállaltuk a következményeket. Ha egy tanár nyakon vágott, nem szúrtuk le egy késsel és nem pereltük be. Örültünk, hogy csak egyet kaptunk. Ha a törvénnyel szemben vétkeztünk, szüleink nem álltak mellénk.

Na de ilyent!! Volt nekünk kötelességünk, bűntudatunk, jóérzésünk, felelősség érzetünk, szabadságunk, ismertük ezeknek a szavaknak a mélységét. Ezek voltunk mi!! Nem úgy néz ki hogy veszélyben nőttünk fel? Nem vagyunk mi hősök?? Szenzációs nem?”

(A forrást azért sem jelöltem meg, mert ezt a szöveget annyi helyen olvastam már megosztva, hogy lehetetlen visszakeresni ki szülte a világra. Ha meg linkelem azt akitől szedtem, ő lesz felgyújtva a többiek hülyeségéért is)

Szóval hősök vagyunk? Igeeen?

Namost szeretnék egy igen nagy ködöt eloszlatni barátaim, és ehhez egy másik, de majd később megértős hogy miért passzolós példát szeretnék felhozni!

A nagyon művelt és természethű emberek szeretnek azzal példálózni, hogy a régi kultúrákban mennyire szerették és ápolták az emberek a hagyományokat, a kapcsolatokat, az együtt tevékenykedést, és a munkát mennyire megbecsülték.

Jóóóóó akkor lássuk: ha a régi emberek annyira tudatában voltak annak hogy az ő életmódjuk és technikai felkészültségük a legtutibb és onnantól minden fejlettebb már csak romboló hatású, akkor miért kaptak 10 körömmel az aratógép, a traktor és mindenféle gépesítés után? Megoldás: Mert k..vára nem érezték magukat jól úgy ahogy éltek. Szerettek volna nem megdegelleni a melóban, aggódni hogy minden jó lesz-e, jól sikerül-e a betakarítás, lesz mit enni, stb.

Az ember már csak ilyen. Fél a haláltól, igyekszik minél jobban kitolni az idejét, és azt a lehető legnagyobb kényelemben, és lustaságban eltölteni. Az emberiség mindig arról álmodozott, hogy gazdag lesz és lógatja majd a lábát, ha már csak ennyi idő adatott meg neki.

Ha régen tényleg azt mondták volna hogy nem kell a technika, meg a fejlődés, kényelem, létbiztonság, mert ez az életforma a lehető legegészségesebb és legélhetőbb, akkor konkrétan most is olyan életet élnénk, mint a fene tudja mikor, talán a népvándorlás ideje alatt. De ez is bukik, mert egyébként szerintem az ekevonó barmokat is el kellett volna zavarni és az embernek magának kellett volna ásnia fel a földeket és ültetni meg mindent kézzel csinálni, mert bezzeg akkor tudtak élni, mert amúgy elpuhulnának, meg az nem is munka úgy. Egyébként meg kinek van joga, képesítése eldönteni azt, hogy melyik életvitel az ami a legoptimálisabb mindenkinek?

Az indiánok is elutasították a mennydörgő botot meg a vasparipát, meg különösen az alkoholt, mert ők aztán tudták. Lógecit.

És akkor a fene nagy keleti ezer meg ezer éves csodakultúrák meghülyülésére csak ennyire térnék ki: https://www.youtube.com/watch?v=yzC4hFK5P3g

És itt visszakanyarodnék!

Ezek szerint, minden ami azóta amióta mi felnőttünk, létrejött technikailag, és gondolkodásmódban, az mind teljesen felesleges, romboló és csökötté teszi az emberiséget. És mi pont azok vagyunk, akik még egy olyan világban nőttünk fel, amitől mi ilyen klassz, megbízható, “felelősségteljes” (ugyan már) félistenekké váltunk?

Tudjátok miért nem plésztésönöztünk mi órákat otthon? Miért nem hívtuk egymást mobilon? miért nem néztük HD-ben a Segal filmeket?

Mert k…vára nem volt rá lehetőségünk!

Ha anno 12 évesen odatolták volna azok elé akik ezeket károgják, a zikbosz360-at full grafikával, akkor ők is a legnagyobb lelkesedéssel lettek volna konzolfüggők, hogy full élethűben tolják le egymás fejét ak47-esekkel a játékokban. És ha lett volna mobiljuk, akkor ugyanígy felhívták volna a Jocit hogy: na merre vagy? Most miért nem mennek át spontán egymáshoz? Miért nem bámulnak ki az ablakon amikor utaznak a vonaton? Miért nem adnak fel levelet postán? Miért nem bicikliznek védősisak nélkül? Miért nem hallgatnak kazettát? Miért nem kardoznak fadarabokkal? Na ki tiltja meg?

Be lehet kapni!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.